Atrakcije u okolici

Atrakcije u okolici

Petar Krvarić
17.12.2023.

Obavite kupovinu u Importanne Centru tijekom poludnevnog uživanja u pješačenju i obilasku prekrasnih vizura klasicističke arhitekture u području Zelene potkove u samom centru Zagreba.

Prošećite kroz park Zrinjevac i park Josipa Jurja Strossmayera na sjeveru sve do Trga Kralja Tomislava na južnoj strani zelene potkove prije ulaska u pothodnik koji Importanne Centar spaja s južnim Zagrebom.  Atrakcije unutar ove atraktivne pješačke zone uključuju Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, Umjetnički paviljon i Botanički vrt.

Obližnji Glavni željeznički kolodvor i hotel Esplanade također su dio zanimljive priče kultne linije Orient Express.

Glavni kolodvor

Otvoren 1892. godine, Glavni kolodvor duljine od gotovo 190 metara najveći je željeznički kolodvor u Hrvatskoj i registriran je kao kulturno dobro.  Zgrada je oblikovana u neoklasicističkom stilu i ukrašena je brojnim skulpturama i dekoracijama.  Centar Zagreba je željezničkim linijama danas povezan sa domaćim i međunarodnim odredištima poput Osijeka, Rijeke i Splita, Münchena, Beča, Budimpešte, Zuricha i Beograda.

Orient Express – jeste li znali?

Početkom 20. stoljeća Zagreb i Hrvatska odigrali su ključnu ulogu u stvaranju željezničke legende Orient Expressa.  Nakon Prvog svjetskog rata i izgradnje tunela Simplon između Švicarske i Italije, vlak Orient Express krenuo je južnom rutom kroz Zagreb i Slavoniju, što je u konačnici dovelo i do otvaranja hotela Esplanade 1925. godine, tada najluksuznijeg hotela u Zagrebu i široj regiji, a uz kojeg se 30 metera ispod zemlje danas nalazi Importanne Centar.

Orient Express inspirirao je poznatu spisateljicu krimića Agathu Christie na priču o slavnoj lutalici koji se ukrcao na vlak na relaciji između Vinkovaca i Slavonskog Broda.  Ova kultna linija bila je i povod snimanju filma iz 2017. „Ubojstvo u Orient Expressu“ s Penelope Cruz, Michele Pfeiffer i Johnnyjem Deppom u glavnim ulogama.

Trg Kralja Tomislava

Pri izlazu sa pokretnih stepenica u Importanne Centru dolazite na nultu razinu na kojoj se s desne strane prema Jugu nalazi Glavni željeznički kolodvor, a s lijeve monumentalni Trg kralja Tomislava s impozantnim kipom istoimenog prvog hrvatskog kralja, okrunjenog 925. godine.  Spomenik je 1925. godine izradio kipar Robert Frangeš Mihanović u spomen na tisuću godina hrvatskog kraljevstva.  Spomenik je dovršen 1938., a postavljen je nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Značaj kralja Tomislava je u činjenici što je bio prvi hrvatski vladar koji je ujedinio Panonsku i Primorsku Hrvatsku.  Panonskom Hrvatskom je upravljala Franačka Republika, a Primorska je bila pod bizantskom vlašću.

Umjetnički paviljon

Umjetnički paviljon u Zagrebu predstavlja najstariji izložbeni prostor na južnoslavenskom govornom području i jedini je namjenski građen objekt za potrebe održavanja velikih i reprezentativnih izložbi.

Kroz svoje postojanje od 100 godina u izložbenom prostoru Paviljona održavale su se gotovo sve markantnije izložbe koje su svojim značenjem prelazile okvire grada Zagreba.

Zamisao i inicijativu za izgradnju Umjetničkoga paviljona dao je 1895. godine slikar Vlaho Bukovac, najmarkantnija ličnost likovnoga i kulturnog života Zagreba i Hrvatske na prijelomu stoljeća.

Botanički vrt

U smjeru zapada i svega 500 metara laganog hoda od Importanne Centra, nalazi se i Botanički vrt, spomenik prirode i kulture iz 1889. godine, čuvar hrvatske flore koja broji više od 5.500 svojti papratnjača i sjemenjača.

Botanički vrt je čuvar zbirka živih biljaka, podijeljenih prema životnim oblicima poput drvenastih, samoniklih, kukcojednih, močvarnih i drugih vrsta biljki kojih od samog osnutka vrta u arboretumu broji više od 1.200 zasađenih grmova i stabala.

Jeste li znali?

  • Uzgoj broji 30 zakonom zaštićenih vrsta hrvatske flore
  • Cjelokupan izgled nasada prati izvoran raspored sadnje iz 1889. u čemu je i najveća vrijednost vrta
  • Biljke su raspoređene po srodnosti što je u doba otvaranja vrta predstavljalo najmodernija saznanja.
  • Botanički vrt je među prvima u svijetu postavio standarde taksonomske podjele biljnog svijeta po odjelima, redovima i porodicama prateći tada novo uveden sustav kojeg je razvio njemački botaničar Adolf Engler koji je isti sustav kasnije primjenio na mnoštvu značajnih vrtova u Europi i svijetu.

Što možete vidjeti?

Vrt sadrži vrijedne zbirke hrvatske flore, nasade uresnica, vrijedne primjerke drveća i najzanimljivije građevine kao i postavu biljki u izložbenome paviljonu. Uz klupe u hladovini i smirujući pjev ptica, vrt sadrži informativne ploče i mogućnost kupnje suvenira.

Podijeli ovu objavu:
linkmagnifiercross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram